![]() |
Tweet |
Sever, suyun enerji, gıda ve doğal ekosistem açısından ikamesi olmayan bir kaynak olduğunu belirterek, tüm paydaşlarla etkin bir su yönetimi sistemi kurulması gerektiğini söyledi. Ulusal Su Kurulu kapsamında 81 ilde İl Su Kurulu ve 25 havzada Havza Su Kurulları oluşturulduğunu ifade eden Sever, “Her havzamızın ve ilimizin değişen iklim şartlarına göre riskleri farklı. Kuraklık afetine dönüşmeden önce risk yönetimini her alanda yapmamız gerekiyor” dedi.
SU KAYNAKLARINDA AZALMA BEKLENİYOR
Sever, Türkiye’nin iklim değişikliğinden en fazla etkilenecek ülkeler arasında yer aldığını, yıllık kişi başına düşen su miktarının 1.308 metreküp olduğunu açıkladı. 2030’a kadar su kaynaklarında yüzde 20, 2100 sonuna doğru ise yüzde 25 azalma öngördüklerini söyledi. Özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yağışlarda yüzde 53 azalma olduğunu, Antalya’da ise yüzde 43 düşüş yaşandığını belirtti.
TARIMDA VE ŞEBEKE SİSTEMLERİNDE VERİMLİLİK ÖNEMLİ
Türkiye’de suyun yüzde 77’sinin tarımda kullanıldığına dikkat çeken Sever, modern sulama sistemlerine geçişin kritik olduğunu ifade etti. Şebeke kayıplarının önlenmesi için teknolojinin kullanılması ve dijital takip sistemlerinin devreye alınması gerektiğini söyledi. Ayrıca tarla içi sulama sistemlerinin modernize edilmesiyle sulama randımanının yüzde 52’den yüzde 65’e çıkarılmasının hedeflendiğini belirtti.
BİREYSEL VE SEKTÖREL TEDBİRLER
Sever, duş sürelerinin kısaltılması gibi basit bireysel önlemlerle su verimliliğinin artırılabileceğini söyledi. Turizm sektöründe kişi başı günlük su kullanımının bazı günlerde 600 litreye kadar çıktığını belirten Sever, Bakanlığın internet sitelerinde sektörel rehber dokümanlar bulunduğunu ve işletme sahiplerinin bu kaynaklardan faydalanabileceğini ifade etti.