![]() |
Tweet |
Arslantepe Höyüğü Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Francesca Balossi Restelli, ağustos ayında başlayan kazılarda, höyüğün kuzeyinde tandıra benzer fırınlar bulunduğunu belirtti. Fırınların normal ekmek fırını olmadığını, zeminin altına yerleştirildiğini ve içinde pişmiş toprak ocak ayakları ile çok sayıda hayvan kemiği bulunduğunu söyledi. Bu bulgular, fırınların yemek pişirmek amacıyla kullanıldığını ortaya koyuyor.
Prof. Dr. Restelli, fırınların et yemekleri için kullanıldığını ve yönteminin günümüzdeki “kağıt kebabı”na benzediğini ifade etti: eti fırına yerleştirip pişmiş toprak kapakla kapatıyor ve saatlerce pişiriyorlardı. Restelli, geçmişle günümüz yemek kültürü arasında dikkati çeken benzerlikler olduğunu vurguladı ve Malatyalı şefleri kazı alanını görmeye davet etti.